I zale-i Şuyu Davaları
Türkiye’de miras yolu ile ya da cebren satış yolu ile mal edinmesi mümkündür. Bu gibi çeşitli sebeplerle malın elbirliğiyle mülkiyet ya da paylı mülkiyet halinde pek çok kişinin mülkiyetinde bulunması gibi durumlar söz konusudur. İzale-i Şuyu Davaları ise genelde mal mülk üzerine gerçekleşen davalarda kişinin karşısına çıkar. Genel anlamda ortaklığın giderilmesi olarak da söylenebilir.
Paylı mülkiyet (müşterek mülkiyet) ya da elbirliği ile mülkiyet (iştirak) halinde ortaklık konusu taşınmak ya da taşınır malın kullanılmasıyla tabii olur. Bununla birlikte maldan tasarruf etme ya da maldan yararlanmak da hukuki statülere tabii olur. Bu nedenle paydaşlar ya da ortaklar kural olarak belirlenen ortaklık konusunda mala ilişkin bir fikir birliği içerisinde olmalıdır. Ancak fikir birliği her durumda ve koşulda sağlanmaya bilir. Bu gibi durumlarda da ortaklar arasında anlaşmazlıkla ortaya çıkar. Ortağınızla yaşadığınız anlaşmazlıklarda davayı kazanmak için benimle iletişime geçebilirsiniz.
İzale- i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davaları Nedir?
Eski adıyla telaffuz edilen İzale-i Şuyu Davaları, Ortaklığın Giderilmesi Davaları olarak da bilinir. Bakıldığı zaman Ortaklığın giderilmesi davaları Türk Medeni Kanunu üzerinden incelendiğinde çok fazla bir detaya rastlanamaz. Çünkü esasen bu davalar ve çeşitleri Türk Medeni Kanunu’nda yer almaz. Tamamen uygulama sonucu geliştirilmiş olan bir dava türüdür de denilebilir. Paydaşlardan her birine kanuni dayanağını TMK m. 698 hükmü ile iletilir. Yani paydaşlar bu hüküm üzerine malın paylaşmasını isteme yetkisini alır.
İzale-i Şuyu Davaları Aşamaları Nelerdir?
Ortaklığın giderilmesi yani eski adıyla İzale-i Şuyu Davaları aşamaları şu şekilde sıralanabilir;
- İlk olarak sulh hukuk mahkemesinden ya da noter üzerinden mirasçılık belgesi veraset ilamı alınmalıdır.
- Miras malları noter tarafından tespit edilir. Eğer tespit gerçekleştirilemiyorsa bu durumda terekenin tespiti davası açılmaktadır.
- Eğer mirasçılar kendi aralarında anlaşırsa bu durumda miras taksim sözleşmesini akdetmek için bir paylaşım gerçekleştirilir.
- Eğer mirasçılar kendi aralarında mal paylaşımı yapamıyor ve bu durumdan dolayı anlaşamıyorsa ortaklığın giderilmesi davası açılarak yargısal paylaşım yoluna gidilmelidir.
- Aynen taksimin mümkün olduğu durumlarda mallar, mirasçı olan kişiler arasında direkt paylaştırılır.
- Aksi bir durum olursa eğer mahkeme tarafından ortaklık satış suretiyle giderilmesine karar verilir.
- Satış gerçekleştirildikten sonra elde edilen tüm tutar direkt olarak mirasçı olan kişiler arasında paylaştırılır.
İzale- i şuyu davalarında aşamaları hızlı bir şekilde ilerleyip bir an önce sonuca kavuşabilmeniz için sizlere yardımcı olabilirim.
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi ) Nasıl Olur?
TMK m. 575 gereğince miras üzerinde birden fazla mirasçı bulunursa eğer halinde, mirasın açılmasıyla mirasçılar arasında kanun gereğince bir miras ortaklığı doğar. TMK m. 640 vd. ile düzenlenmiş olan miras ortaklığına ilişkin olan tüm hükümler gereği miras ortaklığına dahil olan mirasçılar terekeye elbirliği halinde sahip olurlar. Mirasçılar birbirinden ayrı olarak miras payında hak elde edemez yani mirasçılar tamamen aynı miktarda mirasa sahip olur.
Miras ortaklığı için yapılan paylaşım sona erdiği zaman paylaşma ‘yargısal paylaşma’ ve anlaşmalı paylaşma’ olarak 2 farklı şekilde karşımıza çıkabilir. Eğer mirasçılar kendi aralarında herhangi bir şekilde anlaşma sağlayamadıysa bu durumda yargısal paylaşma söz konusu olur ve bu durumda paylaşma davası açılır.
Paylaşma söz konusu olduğu zaman izale- i şuyu yani ortaklığın giderilmesi davası olarak görülür. Bu davada tüm tereke paylaştırılabilir. Bununla beraber davanın seyrine göre kısmen paylaştırma da yapılabilir. Fakat terekenin kısmen paylaştırılması sonucunda miras ortaklığı tamamen sona ermez. Miras ortaklığını hızlıca sona erdirmek ve hakkınızı almak için bir telefon uzağınızdayım.
İzale- i Şuyu Davasında Satış Sonrası Para Paylaşımı Nasıl Olur?
Eğer ortaklık satış yoluyla giderildiyse bu durumda ihalenin kesinleşmesiyle beraber alıcı adına tescil yapılır. Yapılan işlemler sonucunda satış bedeli tamamen hak sahibine verilir. Satış sonrasında karlı çıkmak istiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz.
İzale- i Şuyu Satış Masrafları
Satış bedelinin tamamı hak sahibine ödendiği zaman, izale- i şuyu (ortaklığın giderilmesi) öncesinde veraset intikal vergisini ödeyen mirasçılar yapılan satış sonunda elde ettiği miktar üzerinden de bir katma değer vergisi (KDV) öder. Vergi ve tescilin tahsilat aşamaları gerçekleştirildikten sonra iki taraf arasında paraların paylaştırılmasına geçilir. Yani davadan davaya göre değişiklik gösterebilen satış masrafları bulunur.
İzale-i Şuyu Davasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ortaklığın giderilmesi için başvurulan izale- i şuyu davalarında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;
- Taşınmazın çapa uygun olup olmadığı ve tapu kaydı araştırılmalıdır.
- Taşınmaz malın paydaş adedine ve pay miktarına dikkat etmek gerekir.
- Taşınmaz malın üzerinde varsa ağaç ev ya da zemin üzerinde tesis gibi ayrı ayrı kıymetleri detaylandırılmalıdır.
- Taşınmaz değerlerinin paydaşlardan kime ait olduğu ve ortaya çıkan değerler göz önünde bulundurularak paydaşlara eşit olarak % hesabıyla denk gelecek miktar hesaplanmalıdır.
Sizler de ortaklığın giderilmesi için başvurmak istediğiniz izale- i şuyu davaları için bir profesyonelden yardım almak isterseniz iletişim numarasından benimle iletişime geçebilirsiniz.