B oşanma Ve Mal Paylaşımı
Boşanma sırasında mal paylaşımı, evlilik birliğinin mahkeme kararı ile sona ermesinden sonra yapılır. Kanuna göre evlilik içinde edinilmiş malların eşit bir şekilde paylaşılması gerekir.
Boşanma davalarındaki önemli konular arasında mal paylaşımının nasıl olacağı geliyor. Bu içerikte sizlere boşanma sonucunda eşler arasında mal paylaşım durumunun güncel olarak nasıl olacağını açıklayacağım. Bu konuda kanunlarla ilgili detayları da paylaşacağım. Yenilenen medeni kanuna göre, edinilmiş mallar üzerinde paylaşım hakkı değişim göstermiştir.
Mal paylaşımı davası, boşanma davası ile beraber açılamamaktadır. Mal paylaşımı davasının boşanma davası ile aynı anda açılması durumunda mahkeme, boşanma davasının kesinleşmesini bekler. İlk olarak anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası görülerek yargılama sonucunun tamamlanması gerekir. Aile mahkemesinin boşanma kararı kesinleştikten sonra mal paylaşımı davası görülür.
Mevcut Medeni Kanun’unun yürürlük tarihi 01.01.2002 yılından beri uygulanmaktadır. Mal paylaşımı konusunda 01.01.2002 tarihinden önceki zamandaki hukuki kurallarla farklılık gösterir. 01.01.2002 tarihinden önce satın alınmış olan mallar kimin üzerine kayıtlıysa mal ona ait sayılacaktır. 01.01.2002 tarihinden önce yürürlükte olan Medeni Kanun’da eşler arasında yasal olarak Mal Ayrılığı Rejiminin geçerli olduğunu kabul ediliyor.
01.01.2002 tarihinden sonra yürürlüğe giren mevcut Medeni Kanun üzerinde ise malların yarı yarıya paylaşımı esasına dayanan Edinilmiş Mallara Katılma Rejimini uygulanmaktadır. Yani, eşlerin evlilik içerisinde elde ettiği mallar kural olarak yarı yarıya paylaşılır.
Her iki dönemde de evlenmeden önce alınan mallar kimin üzerine kayıtlıysa onun kişisel malı sayılacaktır. Boşanmada mal paylaşımı davası açılırken mutlaka belirsiz alacak davası olarak açılması gerekir. Bu konuda sizlere gerekli hukuki desteği verebilirim. Sır saklama ve gizlilik avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkeleri arasındadır. Sizlere 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini hassasiyetle uygulayarak destek veriyoruz. Müvekkillerime ait bilgi ve belgeleri mesleki sır kapsamında özel bir şekilde gizli tutuyoruz.
2024 Yılında Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Medeni kanun, 2002 yılından sonra yenilenmiştir. Geçerli olan medeni kanuna göre eşler arası mal paylaşımında eşitlik esas tutulur. Ancak, konuyla ilgili tarafların hakkını korumaya yönelik istisna konularda olabilir. Medeni kanunda 202 – 281 maddeleri boyunca eşler arası mal paylaşımına ait detaylar bulunur. Kanunlar eşlerin 2002 yılı itibariyle edindiği mallara yönelik olarak tamamlanır. 2002 öncesinde alınan mallar, kimin üzerineyse o mallar üzerinde hak sahibidir.
Boşanma aşamasında müvekkillerin hukuki sorunlarına ilişkin olarak ulusal ve uluslararası danışmanlık desteği veriyoruz. Profesyonel çalışmayı samimiyet ve ulaşılabilir olmakla birleştirerek sizler için en iyi sonucu alabilirim.
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi
Edinilmiş mallara katılma kanununa göre eşler, evlilik süresince edinilen malları yarı yarıya paylaşacaktır. Eşlerin evlilik öncesinde edindiği mallar hiçbir şekilde konuya dahil edilmeyecektir. Tarafların haklarını korumaya yönelik olarak bazı istisnai durumlar bulunur. İstisna durumlar şu şekildedir;
- Miras sonucu elde edinilen mallar,
- Karşılıksız olarak sahip olunan mallar,
- Manevi tazminat alacakları,
- Eşlerden birinin kişisel kullanımına yarayan eşyalar bu kapsamdadır.
Yukarıdaki istisna durumlara dahil olan malları paylaşılmaz. Bu mallar dışında geriye kalan mallar eşler arasında eşit olarak paylaştırılır.
Mal Rejimi Sözleşmesi
Mal rejimi sözleşmesi eşler arasında yapılacaktır. Bu sözleşme evlilik öncesinde ya da sonrasında yapılabilir. Eşlerden bir tanesi iflas etmiş veya ciddi borç altındaysa, boşanmada mal paylaşımı ile ilgili geçerli rejim değişecektir. Bu gibi durumlarda mal ayrılığı rejimine çevrilir.
Eşlerin kendi kullanımlarına özel olan eşyaları ayrı tutulmaktadır. Eğer boşanmada mal paylaşımıyla ilgili istisna bir durum olduğunu düşünüyorsanız benimle görüşebilirsiniz. Akademik ve mesleki birikim ve tecrübeye sahip olarak sizlere uygun çözümler sunuyorum. Yurt genelinde, danışmanlık hizmetleri başta olmak üzere birçok alanda yardımcı olabilirim.
Boşanmada Hangi Mallar Paylaşılmaz?
Boşanma davası sonrasında mal paylaşımı için katkı payı davaları açılır. Bu davalarda hangi malların paylaşıldığı konusu da önemlidir. Paylaşılamayan mallar şu şekildedir.
- Kişisel mallar paylaşılmaz.
- Evlilik birliği kurulmadan önce alınan mallar paylaşılmaz.
- Miras yoluyla intikal eden mal varlıkları paylaşılamaz.
- Karşılıksız mal kazanımı boşanma davası ile paylaşılamaz.
- Manevi tazminat alacakları paylaşılamaz.
- Düğünde takılan takılar ziynet eşyaları kadının sayılır. Boşanma davası ile paylaşılmaz.
1 Ocak 2002 tarihinden önce eski medeni kanun yürürlükte olduğundan mal ayrılığı rejimi hükümleri uygulanır. Boşanma sırasında tarafların üzerinde yer alan ev araba gibi mal varlıkları ile ev eşyaları belirli değerlendirme altına alınacaktır. Evin ya da arabanın hangi tarihte alındığı, evlilik birliği içerisinde mi yoksa öncesinde mi alındığı yol göstericidir.
Bankada bulunan paralarda hangi tarihlerde hangi yolla elde edildiğine bakılarak değerlendirme altına alınır. Bankada bulunan para evlenmeden önce elde edildi ise paylaşıma konu olmaz.
Diğer konulardan bir tanesi de aile konutunun kimin üzerinde kalacağıdır. Eğer ev üzerinde aile konutu şerhi varsa diğer eşin rızası bulunmadan ev üzerinde tasarruf etmek mümkün değildir. Taraflar boşanmaya karar vermekle birlikte mal varlıklarını ellerinden çıkarma yoluna gidebilir.
Boşanmada Nafaka Sadece Kadınlara Mı Verilir?
Türkiye’de nafaka alma hakkını genel olarak kadınların kazandığı durumlardan bir tanesidir. Ancak ilgili hakkı tanımlayan ve düzenleyen kanunda nafakanın kime verileceğinin nitelikleri belirlenmemiştir. Türkiye’de geleneksel olarak kadının ihtiyaçlarının karşılanması erkeğin sorumluluğunda olur. Bu nedenle birçok kadın evlendiği zaman işi bırakmakta veya hiç çalışmamaktadır. Bu adres üzerinden müvekkillerimize çözüm odaklı hizmetler verebiliyoruz. Boşanma avukatı olarak adaleti sağlama yolunda en uygun desteği sunabiliyorum.